torstai 14. maaliskuuta 2013

Saako opiskelijat pakottaa Googleen?

http://flic.kr/p/4mzmoq
Anne Rongas ja erityisesti Opeblogi on opastanut minua askel askeleelta tvt-taipaleellani. Valitsin Opeblogista kiinnostavaksi aiheeksi sosiaalisen median palvelut, joita voi käyttää ilman kirjautumista. Anne on päivittänyt listaa moneen otteeseen, joten se on aika hyvin ajan tasalla.
 
Lukion opettajana pääsen erilaisten palvelujen asettamissa ikärajoissa helpommalla kuin kollegani ala- tai yläkoulussa. Kaikki opiskelijat eivät kuitenkaan ole täysi-ikäisiä. Huoltajilta pitäisi pyytää lupia. Lukiossamme käytetään medialupalomaketta, jossa pyydetään lupaa sekä kuvataiteen töiden julkaisuun, FB-sivuilla ryhmäkuvien julkaisuun, juhlista kuvattaviin videoihin ja muutamaan muuhunkin asiaan.

Olisi mainiota käyttää erilaisia somepalveluja, mutta mietityttää se, voiko opiskelijat velvoittaa esim. luomaan Google-tiliä. Joku kommentoi opettajanhuoneessa, että voisihan tili olla väliaikainen ja sen voi poistaa projektin/ kurssin jälkeen. Osaa huolettaa se, että tiedot tai jotkut metatiedot päätyvät Yhdysvaltoihin. Itse olen aika perusluottavainen (sinisilmäinen?) ihminen, enkä ollenkaan taipuvainen salaliittoteorioihin. Silti haluaisin toimia vastuullisesti ja järkevästi. Yksi tapa on käyttää näitä palveluja, joihin ei tarvitse kirjautua.

Harto Pönkä on upottanut blogiinsa Slideshare-esityksensä, jossa käsittelee tätä problematiikkaa ikärajoista sosiaalisen median käytön ehdoista. Blogissa on myös linkki opetushallituksen suosituksiin sosiaalisen median opetuskäytöstä.Tätä asiaa käsitellään myös EDU.fi -sivustolla omana kokonaisuutenaan. Mielenkiintoinen taulukko sosiaalisen median monien palveluiden käyttöehdoista, kotimaasta ja ikärajoista on Elias Aarnion kokoama. Sivun alareunassa oleva päivämäärä vihjaa, että taulukko olisi loppuvuodelta 2010. Jos sitä ei ole päivitetty tuon jälkeen, luulen monen asian muuttuneen. Sosiaalisen median palveluja tulee ja menee, muuttuu ja kehittyy. Käyttäjältä vaaditaan joustavuutta ja valmiutta siirtyä palvelusta toiseen. Ehkä Opetushallituksenkin pitäisi huolehtia sosiaalisen median opetuskäytön ohjeiden päivittämisestä. 

3 kommenttia:

  1. Samoja asioita olen pohtinut. Olisi mukavaa tehdä erilaisia asioita oppilaiden kanssa, mutta nuo kirjautumiset mietityttää.

    VastaaPoista
  2. Yksi tapa hoitaa tuo oppilaiden tunnusjuttu Googleen on se, että koulu tekee sopimuksen Googlen kanssa ja tekee sen jälkeen tunnukset oppilaille Googleen.

    Googlen maajohtaja on sanonut, että ikäraja Googlen palveluille on 18 vuotta. (www-sivuilla kylläkin puhutaan 13 vuodesta)

    Mutta jos koulu tekee sopimuksen, niin ilmeisesti ikäraja ei silloin päde. Ja kaikille oppilaille tulee "automaattisesti" Googlen tunnukset.

    Olen ajatellut tehdä oppilaitossopimuksen Googlen kanssa ensi lukuvuodeksi.

    VastaaPoista
  3. Ikärajojen pohdinta ei juuri kosketa minua, koska opiskelijani ovat aikuisia, mutta he taas ovat harjoitteluissa ja puuhaavat tulevassa ammatissaan lasten ja nuorten kanssa, joten Arin tekijänoikeuskirjoituksen lisäksi tämä on hyvä ottaa opintoihimme mukaan. Kiitos!
    Loin lapselleni alkuvuodesta gmail -osoitteen (s-postin), koska hän sitä alkoi joululomalla pyydellä. En ajatellut lainkaan ikärajoja. Onneksi hän oli juuri täyttänyt 13-v., huomasin, että siellä oli juuri se ikärajana:)

    VastaaPoista