maanantai 4. maaliskuuta 2013

KIRJOITUSALUSTA.FI yhteisöllisen tekstin tuottamisessa


Kirjoitusalustan aloitussivu näyttää yksinkertaiselta ja selkeältä. 

Aloitussivulta voidaan valita joko uusi kirjoitusalusta tai ryhmätyöskentelytila.




Uusi kirjoitusalusta on tällainen, yksinkertainen ja selkeäkin...


Käyttöohjeet ovat tyypillisen minimaaliset. ”Kaikki kirjoitettu teksti päivittyy välittömästi muille osallistujille, joten suuremmankin tekstin työstäminen yhdessä on helppoa. Kaikki osallistujat saavat oman värikoodinsa sekä asettaa itselleen nimimerkin joka näkyy oikeassa reunassa olevassa keskusteluruudussa.”


Tutustumismatkani Kirjoitusalustalle


Tämä on ensimmäinen kertani tässä palvelussa, ja kestää ”hetken” ennen kuin ymmärrän, mitä? missä? milloin? miten? miksi? kuka? (Kysymyssanoja on loputon ketju.)

Olen päättänyt kokeilla Kirjoitusalusta.fi -sovellusta yhteisöllisen tekstin tuottamiseen, ja kutsun lisää osallistujia mukaan. Lähetän sähköpostiviestin potentiaaliselle testioppilaalleni. Näyttää sille, että kutsu lähetetään normaalin sähköpostiviestin tapaan.


Onneksi tavoitin testioppilaani (backspace), vaikka hiihtoloma näillä korkeuksilla on juuri alkanut. Monet nuoret ovat SoMe:n suurkuluttajia, joten heidät on yllättävän helppo tavoittaa – melkeinpä mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Fyysisesti he voivat olla toisella puolella maailmaa, mutta SoMe seuraa aina mukana. Kirjoittelimme Kirjoitusalustalla hetken, ja huomasin saaneeni häneltä ”aimoannoksen” SoMe-oppia. 

Tekstiä oli helppoa ja havainnollista tuottaa yhdessä, kuten seuraavasta kuvasta ilmenee (pahoittelen kuitenkin edelleen epäselvää kuvan laatua lähetyksessä).






Kirjoitusalustan etusivulta on mahdollista valita Luo ryhmätyöskentelytila.  


Aluksi  ryhmätyötila rekisteröidään siten, että sille annetaan osoite ja ylläpitäjän tunnus.



Ryhmätyötilan näkyvyydeksi voidaan valita  ”julkinen”  tai ”yksityinen


Kirjoittamista Ryhmätyötilassa voimme varmaankin kokeilla tämän kurssin kestäessä, sillä SoMe-intoahan meillä riittää, kun olemme vauhtiin päässeet.


Kirjoitusalustan etuja ja haittoja


Kirjoitusalusta.fi -palvelua voidaan käyttää ainakin ryhmätöissä, yhteisöllisessä kirjoittamisessa. Sovellus on yksinkertainen ja helppo oppia käyttämään. Värien avulla on helppo seurata kirjoitusprosessissa mukana olevien jäsenten tuotoksia. Palvelun käyttö on maksutonta.

Palvelu on tarkoitettu tekstin tuottamiseen, joten kuva ja ääni eivät tässä palvelussa toimi.


4 kommenttia:

  1. Kiitos, Ari! Tämä muistuttaa sitä Etherpadia, olen kerran testannut jossain koulutuksessa. Oikein selkeä esitys sinulta, loin samantien ryhmätilan tunnukset.
    Pohdin GoogleDriven käyttöä paraillaan, mutta se ei taida onnistua edes linkin saaneilta ilman Google-tiliä??
    Tässä voisi yhteiskirjoittaa ilman kirjautumisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin lähti kokeiluun täälläkin!Kiitos Ari, minäkin ymmärsin! Teemme uudistettua painosta eräästä jullkaisusta - laitan sisällysluettelon alustalle ja...perästä kuuluu! Tässähan vallan innostuu !

      Poista
  2. Hyvä palvelu esiteltäväksi ja todella helppo käyttää, kun rekisteröitymistäkään ei tarvita kuin ryhmätyötilaan. Sama palvelu löytyy myös Tieken muistion nimellä. Hyvä silloin, jos halutaan englanninkielinen: http://muistio.tieke.fi/ (ohjeet siinäkin suomeksi).

    VastaaPoista
  3. On tämä kyllä ihmeellistä, kun saa näin helpot käyttöohjeet ja joku tarjoaa tämän vieläpä ilmaiseksi. Käyttöönottokynnys on nyt ihanan matala.
    Tämänhän osaa selittää kollegallekin yhden kerran lukemisen perusteella ihan kuin olisi aina käyttänyt tätä:).

    VastaaPoista