torstai 14. helmikuuta 2013

Twitterin yksityiskäyttö ja yrityskäyttö



Twitterin käyttö, twiittaus, on oman elämän tai yhteisön elämän jakamista mikroblogin muodossa. Twitteriä nimitetään mikroblogiksi, koska viestien enimmäismäärä on rajattu 140 merkkiin. Tämä tarkoittaa sitä, että twiitit ovat noin tekstiviestin mittaisia lyhyitä mikroblogimerkintöjä.

Yksityiskäytössä twiitit ovat tyypillisesti sellaisia, jotka kertovat twiittaajan normaalielämästä. Tyypillinen twiitti voisi olla vaikkapa tällainen: ”Kylläpä kuntosalin jälkeen tekee lämmin sauna eetvarttia”. Yksityiskäytössä olevia twitter –tilejä seuraavat näin ollen todennäköisimmin twiittaajan ystävät, jotka voivat halutessaan ”tilata” twiittaajan tilapäivitykset. Twitteriä mainostetaan yksityiskäyttöön sillä, että saatat oppia ystävistäsi paljon uutta: yllä oleva esimerkkitwiitti kertoo sinulle ystäväsi olevan kuntosalin asiakas.

Twitter –tilejä  käytetään kuitenkin myös muunlaisessa toiminnassa kuin yksityiskäytössä. Yritykset käyttävät twitter –tilejä esimerkiksi mainostamiseen ja markkinointiin. On myös yleistä, että erilaiset uutistoimistot käyttävät twiittejä kertomaan uutisista. Tässä esimerkiksi YLE uutisten twitter tili:


Itsekin olen työssäni tutustunut twiittaamiseen. Oulun yliopiston täydentävien opintojen keskus on mukana Serious Sport –hankkeessa. Hanke on vielä alkuvaiheessa, joten yritämme tehdä hanketta mahdollisimman näkyväksi. Tähän twiittaus voi olla oiva keino: mikäli onnistumme kirjoittamaan mielenkiintoisia twiittejä ja saamme twitteriin seuraajia, näkyvyytemme kasvaa. Tässä linkki vielä Serious Sports – hankkeen twitter –tiliin:


Twiittaus on siis nykyaikainen tapa joko kertoa kuulumisistaan kaveripiirille, tai sitten mainostaa ja markkinoida jotain yritystä tai hanketta. Twitterin avulla luodaan julkisuuskuvaa joko yksityisestä elämästä tai jostain yrityksestä tai hankkeesta. Kouluihin sovellettuna twiittaus voisi olla oiva väline esimerkiksi joidenkin tapahtumien tai varainkeruun mainostukseen.

2 kommenttia:

  1. Käytätkö myös apuohjelmia, joiden avulla tweettien seuraaminen helpottuu? Olen itse vasta-alkaja Twitterissä, mutta mikäli harrastus laajenee, olisin iloinen hyvistä apuohjelmista. Moni taitaa käyttää Tweetdeckiä??

    VastaaPoista
  2. Hei Saila!

    Hankkeen Twitter -tilissä ei ole käytetty apuohjelmia muiden twiittien seuraamiseen.

    Tweetdeck on Twitterin kaikkein suosituin sovellus, ja sen päätarkoitus on ilmeisesti toimia sosiaalisin kirjanmerkkien tavoin: sovellusta käyttämällä voit ikäänkuin muodostaa erilaisia ryhmiä, esimerkisi harrastuksiisi liittyviä ryhmiä tai ryhmän, jossa on ystäväpiirisi twiitit. Näin kaikkien seuraamiesi twiittaajien twiitit eivät tule yhdessä läjässä, vaan organisoidusti.

    Sovellus helpottaa myös muita asioita: voit esimerkikiksi lisätä twitteriin kuvia helpommin sovelluksen kautta, ja sovellus voidaan linkittää myös facebook -tiliisi.

    Tässä linkki artikkeliin, jos haluat lisätietoja :)

    http://voices.yahoo.com/what-tweetdeck-twitter-3098931.html

    Somen sovellukset ovat monesti sellaisia, että parhaiten niistä pääsee selville valjastamalla sovelluksen omaan käyttöön. Tässäkin sovelluksessa on niin monia eri ulottuvuuksia, että niitä olisi hankala luetella kaikkia tähän blogivastaukseen.... :)

    VastaaPoista