tiistai 2. huhtikuuta 2013

Mä putoan...

Putosin kärryiltä , kun yritin seurata suositteltuja SOMEblogeja ! Upposin termien suohon - äkkiä tuli liian monta uutta juttua ja oli liian monta liikkuvaa osaa. KÄÄK! siihen jäi. En ymmärtänyt ja kaikki tuntui yhtäkkiä NIIIIIIN vaikealta, vaikka se ei sitä olekaan.

Palasin ei-opettajille-vaan-kuluttajille suunnatuille blogisivuille, joissa pohditaan some kaiken muun ohessa. Seurasin jonniinsortin some-blogeja kuitenkin.

Keväällä 2013 ilmestyy Nörtin esiintymisopas esiintymisopas.fi  Katleena Kortesuon ja Janne Jääskeläisen kokoamana. Esiintymis-/ilmaisutaidon ihmisenä ilahduin suunnattomasti tämän kirjan ilmestymisestä. Samalla kertaa se yhdisti tämän some-ahdistukseni ja ymmärtämättömyyteni termeistä. Olen hukassa kaikkineen - Campus2.0 lähtien.
 
Jari Parantainen sivusi blogissaan www.pollitasta.fi F-securen Mikko Hyppösen luentoa tavallisille kuulijoille, ei alan asiantuntijoille. Parantainen kirjoitti ".. voin vain kuvitella millaista siansaksaa nettitekniikasta voi kehittää, käsittämättömiä kolmikirjaimisia lyhenteitä ja teknisiä termejä..".

Tällä en nyt tarkoita, että tällä kurssilla olisi puhuttu "siansaksaa" - päinvastoin. Syy ymmärtämättömyyteen oli täysin kuulijassa - hakeuduin liian vaikealle kurssille, minulla ei ollut edes alkeita hanskassa. Lukutaidoton tekemässä lukudiplomia - arvaukseksi menee, veikkaamislinjalle.

Kaivoin (matka-)laukustani (pääsiäislomakin sattui kurssin aikaan)  tulosteen, josta tietenkin puuttui lähde. Mutta joltakin suositelluista sivuista sen nappasin. Siinä puhuttiin luovuudesta ja oppimisesta.Tuttuja asioita, joille saattoi nyökytellä ja olla samaa mieltä.

Viimeisen kappaleen toteamus sai pysähtymään :
" Ryhmissä tekeminen, toisilta oppiminen tai toisten ideoiden jalostaminen eivät ole työryhmän mukaan tämän päivän vahvuuksia Suomessa. Niitä tulisikin vahvistaa kaikissa koulutuksen vaiheissa nykyistä systemaattisemmin.".

Minulla on tähän ratkaisu :

Draama opetussuunnitelmaan ! Some siihen rinnalle ! Pakolliseksi kaikille 1.luokasta lähtien.

Ja vanhemmille kans.

3 kommenttia:

  1. Draamaa kannatan myös minä! Ja missäpä saisimme paremmin eväitä ja esimerkkejä jaettua kuin somessa. Somenkieleen tottuu melko nopeasti ja ainahan voi kysyä googlelta. Tai mikä mukavampaa, laittaa kysymys esille ja katsoa, mitä muut tietävät asiasta. Kokemusten jakaminen on tärkeää, mutta yhdessä tekemällä ja kokemalla siihen saadaan vielä muutama askelma lisää.
    Hei, mehän lennetään!

    VastaaPoista
  2. Minusta Raija et suinkaan ole some-lukutaidoton, vaikka ehkä itsestäsi siltä on hetkittäin saattanut tuntua! Sinähän olet tehnyt upeita ja uskaliaita seikkailuja somen maailmaan! Olet omillasi uinut avomerelle ja käynyt seikkailemassa syvissä vesissä. Löysit kuitenkien hienosti tien takaisin tutuille ja itseäsi eniten puhutteleville vesille. Varmasti jokaisella uintikerralla digitaalisen tiedon meressä oma näkemyksesi somesta on jollain tavoin avartunut ja olet huomaamattasi saanut koko joukon uusia välineitä käyttöösi. Bloggailu, Google Driven hyödyntäminen, ajatuskartat, kourallinen muita somevälineitä sekä erilaisiin pedagogisiin malleihin tutustuminen todistaa sen, että somelukutaitoa sinulle on kertynyt jo oikein mukavasti. Aivan ennen kaikkea nostaisin esille innokkuuteesi ja halukkuutesi oppia uutta. Niillä pääsee some-seikkailuilla pitkälle ja taitoa karttuu täysin huomaamatta! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Mia kannustuksesta : ) - totta, tämä kurssi on ollut todella mielenkiintoinen ja innovatiivinen. Joskus vesi 'avannossa' on kylmempää kuin toisinaan - pääasia, että veri lähtee kiertämään : )

    VastaaPoista