perjantai 25. tammikuuta 2013

Wikillä viisaammaksi - purot.net -wiki lukiossa


Olen käyttänyt purot.net -wikiä lukion äidinkielen opetuksessa. Opettajan kannalta wiki toimii mainiosti kurssin materiaalien ja aikataulujen esittämisessä, oppilaiden töiden kommentoinnissa ja arvioinnin välineenä. Wikin avulla on kursseihin saanut ryhtiä: enää en jaa entiseen tapaan oppilailleni monistenippuja tai muistuta tehtävistä. Kaikki tarvittava tieto kurssin asioista löytyy helposti wikistä. - Seuraavat kommentit ovat oppilaitteni haastatteluista, jotka tein Edutool-opintojen graduani varten keväällä 2012.

Mihin wikiä kannattaa käyttää?

Wiki toimii hyvin ryhmätöiden työympäristönä. Oppilasryhmät voivat luoda työtään varten tarvittavan määrän sivuja ja niitä on helppo ryhmitellä. Ryhmien sivut ovat toimineet muistiinpanoja varten, samoin ryhmän lopullinen tuotos on tallennettu sivuille.
"Sinne kirjotettiin vaikka muistiinpanot ja niitä pysty sitte kotona kattoo ja sitte tekkee tehtäviä."
Tuotos voi olla esim. diaesitys SlideSharen kautta upotettuna, YouTube-video tai Prezi-esitys. Upottaminen, niin kuin  wikin tekniikka muutenkin, on ollut helppo oppia:
"Ku sinne wikiin menee ni sitä on helppo käyttää, jos toinen on tehny ni pystyy sit muokkaamaan, siitä on tosi helppo."
Wikin keskustelupalsta on mainio töiden kommentointiin ja tiedon vaihtoon. Opettajana on helppo kommentoida oppilaiden keskeneräisiäkin töitä, samoin oppilaat kommentoivat toistensa töitä.
"Sitte pysty kommentoimaan aina että hei sää et oo tehny sitä tai tätä niin hoksaaks sää tuossa sitä tai tätä juttua."
Wikin keskustelupalstan avulla oppilaat pystyivät siis myös ohjaamaan toisiaan ja näin yhdessä vastaamaan työn valmistumisesta. Jos haluaa jättää pienen kannustuksen, voi peukuttaa. Nämä kaikki palautteet ovat oppilaat kokeneet rohkaisevina.
 "Se ohjaa tavallaan siihenki, että antaa itelle myös palautetta, ja mahollisimman reaalisesti miettii, että miten tää nyt suju tää homma."
 Näin wikin käytössä toteutuu tärkeä oppimisen sosiaalinen luonne ja se lisää myös oppilasryhmän yhteishenkeä. Keskustelun avulla oppilaat huomasivat myös töiden laadun parantuneen:
"Se toimi paremmin ku käytti sitä keskustelupalstaa, tai ainaki meillä se viimenen työ meni paremmin."
Sekä opettajan että oppilaan kannalta wikin vahvuus on sen näppäryys tiedon keruuta ja käsittelyä varten. Tieto ja tehtävät eivät ole kenenkään oppilaan tai opettajan mukana, vaan ne ovat kaikkien nähtävillä, luettavissa ja käytettävissä. Tämä helpottaa opiskelua monin tavoin.
"Sitte pysty kahtoon itekki ne sieltä nii ei jäänyt tavallaan paitsi siitä tunnista."
Opettajan lisäämän materiaalin ja toisten oppilastöiden ja kommenttien lukeminen rikastuttaa aidosti oppimista:
"Ku katto toisten ryhmien töitä niistä sitte oivaltaa paljon niitä uusia puolia mitä ei osannu ite aatella ja sitte kö antaa vielä sen oman työpanoksen silleen niin kö oppi ajattelemaan niin kö laajasti."
Kaiken kaikkiaan wiki toimii hyvin yhteisöllisen oppimisen ympäristönä tarjoamalla mahdollisuuden tiedon keräämiseen, käsittelyyn ja tiedon rakentamiseen keskustelemalla.

Mihin purot.net -wiki ei oikein sovi

Purot.netin heikoin lenkki on tekstikehys. Se ei toimi yhteisöllisenä kirjoitusalustana, ja tämä on puute, koska äidinkielessä kirjoittaminen on olennaista. Niinpä olemmekin käyttäneet wikin rinnalla google.docsia kirjoitusalustana. Samoin online-keskusteluun tarvittaisiin toisenlainen työkalu, ja jotkut oppilaat ovatkin kaivanneet chattia. Toisaalta usein ryhmätyöhön kuuluvaa kirjottamista varten chattia paremmin toimii kaksikko google.docs ja skype.

Wikin hyödyt:
  • kaikki materiaali on samassa paikassa kaikkien saatavilla
  • ryhmätyöympäristö: muistiinpanot, keskustelut, valmiit työt, kommentit
  • yhteinen tiedon rakentaminen
  • yhteisöllisyys
  • yhteistyötaitojen oppiminen

Pirjo Kananen
Siikajoen lukion ja Ruukin yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, pirjo.kananen@siikajoki.fi
http://letopinnot.wordpress.com

Lisälukemista:

Pönkä, H., Impiö, N. & Vallivaara, V. (2012). Sosiaalisen median opetuskäyttö. Oppimisen teoriaa ja kokemuksia DevelOPE –hankkeessa.Oulun yliopiston oppimateriaalia.

2 kommenttia:

  1. Hei Pirjo!
    Oli mukava lukea kokemusistasi wikistä käytännön opetustyössä, ja aivan erityisen mielenkiintoista oli kun olit tuonut kirjoitukseesi oppilaiden näkökulmia. Hienoa kuulla, että wiki edesauttoi yhteisöllistä tiedonrakentelua, mikä monesti on haastavaa käytännössä. Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, onko wikin avulla helpompi saada kaikkia oppilaita osallistumaan tiedonrakenteluun, myös niitä hiljaisempia ja ujompia oppilaita? Entä mikä sai sinut ylipäätään innostumaan wikin käytöstä juuri kyseisellä kurssilla? Kirjoituksestasi sai sellaisen vaikutelman, että oppilaasi tuntui pitäneen wikityöskentelystä. Oletko ajatellut jatkaa wikin käyttöä myös jatkossa?

    VastaaPoista
  2. Hei, Mia!
    Ujot ja hiljaiset rohkaistuvat wikin käyttäjiksi ryhmän mukana. Kun tuotos on yhteinen, ei yksi tekijä erotu joukosta. Vain oman työn tekeminen kaikille nähtäväksi wikiin voi ujommalle olla hankala pala. Tälle kurssille halusin wikin juuri siksi, että kurssin sisältönä on paljon tietoa, joka pitäisi ymmärtää ja jota pitäisi osata soveltaa tekstianalyysissa ja omassa kirjoittamisessa. Sellaiseen työhön wiki on hyvä ympäristö. Ilman muuta jatkan wikin käyttöä jatkossa. Nyt kun tuntee wikin vahvuudet ja puutteet, osaan toivon mukaan hyödyntää sitä vielä paremmin. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan!
    Pirjo

    VastaaPoista