torstai 31. tammikuuta 2013

Sosiaalinen kirjanmerkkaus


Sosiaalinen kirjanmerkkaus tarkoittaa sitä, että käyttäjä voi tallentaa tiettyyn verkkopalveluun internetistä löytämiään sivustoja ja hallita näin vastaanottamansa tiedon määrää. Tarjolla on useita sosiaaliseen kirjanmerkkaukseen erikoistuneita verkkopalveluja, joiden käyttöönotto edellyttää rekisteröitymistä. Ideana on, että rekisteröidyttyään käyttäjä voi tallentaa linkkejä käyttäjätililleen, asiasanoittaa eli tagittaa niitä ja kuvailla.

Opetuskäyttöön sopivia palveluita ovat esimerkiksi Del.icio.us ja  Diigo. Oppilaan kotona luomat kirjanmerkit ovat koulussakin aina saatavilla, eikä käyttäjä ole täten enää kone- tai selainriippuvainen kirjanmerkkiensä osalta. Kirjanmerkkipalveluiden käyttö alentaa osallistumiskynnystä, koska esimerkiksi Del.icio.us-tiliä on kenen tahansa helpompi muokata ja lisätä sinne uusia linkkejä kuin esim. koulun kotisivulle.

Olen opettanut sosiaalisen kirjanmerkkauksen oppilaille samassa yhteydessä, kun he ovat saaneet työstettäväkseen esim. tutkielman tai laajemman tekstin, jonka kirjoittaminen edellyttää lähteiden käyttöä. Oppilaan käyttämät lähteet ovat opettajan tarkistettavissa kirjanmerkkipalvelussa, mikä helpottaa myös ohjauksen ja tuen antamista oppilaalle tämän tehtävässä.

Suosittelen lämpimästi!

6 kommenttia:

  1. Hyvä vinkki! Olen itse käyttänyt enemmän Diigoa. Yksi hyvä puoli on vielä kirjanmerkkien jakaminen ja toisten diigo-käyttäjien seuraaminen. Itse seuraan Diigossa muutamia samoista aihepiireistä kiinnostuneita käyttäjiä, heiltä saa hyviä vinkkejä kiinnostavista web-dokumenteista. Olemme muutamalla kurssilla käyttäneet Diigoa yhteisöllisesti myös siten, että olemme luoneet kurssin Diigoryhmän, johon opiskelijat ovat tuoneet omia hyviä materiaalejaan.

    VastaaPoista
  2. Erittäin hyvä ajatus tuo lähteiden tuonti kirjanmerkkipalveluun! Tuo helpottaa varmasti kummasti tutkielmien tarkistusta sekä auttaa kohdistamaan tukea. Tämän vinkin laitan itsellenikin korvan taakse!

    Minäkin olen Virpin tavoin tutustunut Diigoon, mutta Del.icio.us on vielä jäänyt tutkimatta. Olettaisin, että hyvin samankaltaisesta palvelusta on kyse. Itse olen kuitenkin kaikista eniten hurahtanut visuaaliseen Pinterest -kirjanmerkkipalveluun ja olen ammentanut sieltä lukuisia toimivia ja kekseliäitä ideoita.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Mainiota! Olenkin taistellut uudessa toimessa nettisivujen ja julkaisujen parissa. Olen kerännyt osoitteita suosikkipalkkeihin ja siirrellyt lainauksia osoitteineen kansioihin.... Ja nyt kansiot ovat sekaisin.
    Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Käytimme juuri Deliciousta äidinkielenkurssilla. Tehtävänä oli kerätä koko kurssin käyttöön linkkejä kirjallisuudenhistoriaan. Samalla selvitettiin, mitä tarkoitetaan länsimaisen kirjallisuuden historialla ylipäätään ja päästiin käsiksi tyylikausiin. Seuraavaksi tarkastelemme saalista lähdekriittisesti.

    VastaaPoista