lauantai 12. tammikuuta 2013

Prezillä vaihtelua esityksiin


Mikäli kaipaat vaihtelua perinteisiin PowerPoint-esityksiin, Prezi on oikein oiva vaihtoehto. Sen tarjoamassa visuaalisuudessa on aivan erityistä viehätysvoimaa. Prezi ei myöskään ole samalla tavalla sidottu kronologiseen esitystapaan kuin PowerPoint, vaan siinä voidaan helposti liikkua eri osien välillä. Prezin etuina on visuaalinen kokonaisuuksien ja merkityssuhteiden havainnollistaminen, sillä siinä on mahdollista ikään kuin zoomata tasojen sisään.  

Prezin parissa työskentely innostaa ja motivoi, mistä johtuen se sopii hyvin opetuskäyttöön. Ehdotonta plussaa on se, että samaa esitystä voi yhtä aikaa työstää useampi käyttäjä ja jokaisen käyttäjän läsnäolo on helposti havaittavissa piirrettyjen hahmojen muodossa. Yhteisöllisyyden kannalta on tärkeää, että käyttäjät ovat tietoisia toisistaan. Valitettavasti Prezissä ei kuitenkaan (ainakaan toistaiseksi) ole mahdollista käydä keskusteluja käyttäjien välillä. Viestimahdollisuus helpottaisi yhteistöllistä työskentelyä. Itse olen käyttänyt Preziä yhteisöllisesti siten, että puheyhteys on hoidettu jollakin toisella ohjelmalla, esimerkiksi Skypellä tai Google Hang Outilla.

Ensi kosketukseni Preziin oli eräällä yliopistokurssilla, jossa ryhmässä opettelimme yhdessä Prezin käyttöä. Vaikka ohjelma oli vieras, sen parissa puuhastelu oli todella hauskaa ja mukaansatempaavaa. Yrityksen ja erehdyksen poluilla seikkaillessa työskentelyä ei millään malttanut lopettaa ja varsin pian perusniksit avautuivat. Kesti hieman aikaa ”oppia pois” PowerPointin käytössä opitusta kronologisesta esitystavasta ja oppia hyödyntämään Prezin tarjoamaa kokonaisuuksien hahmottamista. Suosittelen kaikkia lämpimästi kokeilemaan ja rohkeasti yrittämään!

Mielestäni Prezi soveltuu erittäin hyvin opetuskäyttöön. Esimerkiksi biologian ja maantiedon oppitunneilla on Prezin avulla erittäin helppoa havainnollistaa esimerkiksi ihmiskehon rakennetta suuremmista kokonaisuuksista pienempiin yksityiskohtiin (esimerkiksi lihaskudos, lihassolu, myofibrilli...) tai maantieteellisten alueiden rakennetta. Uskoisin, että Prezin tarjoama visuaalisuus, vaihtelevuus ja uutusarvo ovat plussaa oppilaiden mielenkiinnon herättämisessä. Tosin erilaisten efektien käytön kanssa täytyy olla varovainen, ettei viehätysvoima kulu liian ahkerassa käytössä ja liiallinen sisään ja ulos zoomaaminen vie huomiota oleellisilta seikoilta toisarvoisiin tekijöihin. Pahimmassa tapauksessa esitys voi ahdistaa katsojaa ja aiheuttaa "merisairautta".

Prezistä on saatavilla erilaisia versioita. Ilmaisversiossa kaikki esitykset ovat julkisia, maksullisissa versioissa esitysten julkisuutta voidaan säätää. Opetuskäyttöön on suunnattu aivan oma lisenssinsä, jossa käyttäjä voi säätää jokaisen esityksen julkisuutta. Käytä oppilaitoksesi sähköpostitunnusta kirjautuessasi tähän opetuskäyttöön suunnattuun Preziin.

Prezin etuja:

  • mielenkiinnon herättäminen opiskeltavaan asiaan
  • motivoiva ja innoittava työskentelymuoto
  • monipuolinen havainnollistaminen; kuvien, tekstien, videoiden yms. liittäminen esitykseen on helppoa
  • kokonaisuuksien hahmottaminen (yleiskuvauksesta yksityiskohtiin)
  • etäisyyksien hahmottaminen
  • ilmiön ymmärtäminen
  • joustava eteneminen esityksen osien välillä
  • ajatusten jäsentäminen (toimi esimerkiksi mind mapin tapaan)
  • soveltuu yhteisölliseen työskentelyyn
  • asiantuntijuuden jakaminen; tiedon helppo jakaminen erilaisia kanavia pitkin (Facebook, Twitter, You tube, upotukset blogeihin)

Mikä Prezi oikein on? Löysin aiheesta lyhyen esityksen, jonka Linda Saukko-Rauta on tehnyt.



Lue lisää kuinka esityksiä tehdään Prezillä Anne Rongaksen blogikirjoituksesta.



Oletko sinä hyödyntänyt Preziä opetuskäytössä? Millaisia kokemuksia sinulla on Prezin käytöstä? Millaisiin yhteyksiin Prezi mielestäsi soveltuu? Mihin käytössä tulisi mielestäsi kiinnittää huomiota? Mitkä ovat ohjelman edut ja haitat?
 

2 kommenttia:

  1. Prezin oppilaitoslisenssi kiinnostaisi, mutten äkkiseltään löytänyt, minkä hintainen se on. Hinnat ovat nykyään varsin ratkaisevassa asemassa päätettäessä, mitä ohjelmistoja koulussa käytetään

    Muistelen joltakulta kuulleeni, että Prezi on näyttävä, mutta jotain siinä oli rajoittavaakin. Osaako joku kertoa, mitä?

    Terv. vihdoin bloginhelmasta kiinni saanut Heli

    VastaaPoista
  2. Hei Heli,

    Hienoa, että pääsit viimein blogiin käsiksi. Tässä hieman tietoa Prezin hinnastosta:
    http://prezi.com/pricing/edu/

    Itse olen huomannut ainakin sellaisen rajoitteen, että tiettyyn teemaan kuuluu vain tietyt fontit, eikä niiden muuttaminen onnistu (ellei sitten samalla vaihda teemaa täysin toiseen).

    VastaaPoista